Leawood Hallbrook Country Club Channel Improvements

Leawood Hallbrook Country Club Channel Improvements

Location: Leawood, Kan.

Client: Hallbrook Country Club

Completion Date: 2004

Burns & McDonnell was retained by Hallbrook Country Club to design 5,000 linear feet of channel improvements to various channels within Hallbrook Country Club. The purpose of the project was to reduce channel erosion and reduce flooding of the fairways, bunkers and greens. Additionally, many of the stacked stone retaining walls were failing due to channel erosion and were replaced as part of this project.

  • Hydrology and hydraulics
  • Channel design
  • Retaining wall design
  • Culvert design
  • Spillway design
  • Corps of Engineers permitting
  • State of Kansas permitting

Due to the nature of the location of the channels, aesthetics of the channels was one of the highest priorities. As such, turf reinforcement mat (TRM) was used in many locations in place of rip rap or other “hard armoring.” Wetland seed mixes, upland seed mixes and native grasses were also specified to provide erosion protection and beauty to the project. Coordination with the golf course architect was crucial to this project, incorporating the engineering of the channels with the playability of the course.

Burns & McDonnell was responsible for the overall design and preparation of plans and specifications for the project. Responsibilities extended to construction inspection for all retaining walls and channel work.

In addition to the design and preparation of construction documents, permit applications were prepared for the U.S. Army Corps of Engineers and the State of Kansas, Division of Water Resources permits.