Child Development Center

Child Development Center

Location: Whiteman Air Force Base, Mo.

Client: U.S. Army Corps of Engineers, Kansas City District

Completion Date: 2007

Burns & McDonnell provided design services beginning with a charrette in 2004 and continuing through design-build request for proposal in 2005, and completing with construction services in 2006-07 for a new child development center at Whiteman Air Force Base.

The center provides a safe, inviting and flexible environment designed to provide support for the supervision, care and development of 188 infant, pre-toddler, toddler and preschool age children. This classifies the facility as a medium-sized facility according to Unified Facility Criteria for Child Development Centers (4-740-14). The facility includes four preschool activity rooms of 24 children each, four toddler activity rooms of 14 children each, two pre-toddler activity rooms of 10 children each and two infant activity rooms of eight children each.

Design services also included VE Study, Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) analysis and CID/SID.

The 2,450-square-meter (26,371-square-foot), single-story building is designed to reflect a residential or homelike setting, rather than an institutional atmosphere. The structure’s L-shaped plan radiates from an extended entry canopy that allows generous protection from inclement weather. This main entry serves as the single controlled access for visitors, children, and staff and leads to the lobby, reception area and administrative functions. The reception desk location also affords clear visibility of each corridor to monitor activity.

Leading from the reception area in two directions, the corridor design arranges all of the children’s activity areas in an inward-focused cluster of spaces with access to easily monitored play areas separated according to age level. This location provides protection from the parking lot, service areas and vehicular traffic facing the outer perimeter of the main entry, administrative, storage areas, kitchen, training and support spaces.

The structure is compatible with the Whiteman AFB standards and the area context, with thematic elements such as the cupola, emblematic to this unique building type. SID and CID services were provided and designed to foster a stimulating environment while being maintainable and serviceable.

Sustainable design services for this project included designing to a LEED-certified goal. Specifications were written into the RFP for this project to identify the LEED points evaluated during the charrette and developed into the concept design included with the RFP. Sustainable design features were selected based on their relevance and cost-effectiveness. All prerequisites were achieved.

  • Open landscaped areas adjacent to the building exceeding the total square footage of the new facility
  • Reduction in stormwater runoff from existing conditions
  • Low flow fixtures
  • Overall energy efficiency exceeding ASHRAE 90.1 minimum by 30 percent
  • Enhanced commissioning services
  • Parking areas designed to reduce heat island effect
  • Exterior lighting fixtures selected to reduce light pollution